Néhány gyakori tévhit a mézről, melyre megválaszolunk.
-Csak a folyékony méz a jó méz.
A méz kristályosodása természetes folyamat. Némely fogyasztók ezt "cukrosodásnak" vélik, azt gondolják, hogy a méhész cukrott tett a mézbe. Kevesen tudják, hogy pont a hamis méz az, amely nem kristályosodik be.
A méz kristályosodási hajlamát a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz) aránya szabja meg. A glükóz elősegíti, a frutóz gátolja. Az akácméz több hónapig, akár egy évig is folyékony marad. Azonban idővel az akácméz alján is jelenhetnek meg kristályszemek ami nem a hamisságát mutatja hanem azt, hogy a méhek más virágot is meglátogattak akácvirágzás ideje alatt. A repceméz egy héten belül beikrásodik, azaz kristályos szerkezetű lesz. Ilyenkor csak a méz halmazállapota változik, a kémiai nem, tehát az értékes összetevők nem károsodnak. A méz leggyorsabban 15C fokos hőmérsékleten kristályosodik, ez alatti és ez feletti hőmérsékleten lassíthatjuk a folyamatot.
A fejlett egészségkultúrával rendelkező skandináv országokban a sűrű, krém-mézet részesítik előnyben, mert azt nem kell hőkezelni, nem folyik le a kenyérről, könnyen kenhető, a teába téve feloldódik. Ha a megsűrűsödött (kristályos) mézet újra folyékonnyá szeretnénk tenni, állítsuk az üveget 40-45C fokos vízfürdőbe, esetleg tegyük a meleg fűtőtestre, így károsodás nélkül vissza állíthatjuk folyékonyságát.
Van egy biztos tippem azon kedves mézfogyasztók számára akik nem igazán kedvelik a kristályos mézet: Fogyasszák naponta a mézet és nagy kanállal. (Így biztosan hamarabb elfogy a méz, mint az bekristályosodna.)
-A méz hízlal.
-
A méz gyümölcscukrából nem lesz zsír, mert a májban glikogénként raktározódik.
-
A méz szőlőcukrából mem lesz zsír, mert elég az izmokban.
-
A méz fogyasztás aktívabb életvitelre serkent, ami az elhízás ellen hat.
-
Egyes mézek vízelhajtó tulajdonságuak, súlycsökkenést okoznak.
-
A méz annyira édes, hogy hamar eltelik vele az ember, nem tud belőle sokat fogyasztani.
(Az elhízásra való hajlam egyénenként változik.)
-A méz kevésbé édesít mint a cukor.

A méz legfontosabb alkotóeleme a gyümölcscukor (fruktóz), csaknem kétszer olyan édes, mint a háztartásokban használt kristálycukor (nád-, vagy répacukor). A kristálycukor édességérzete 100, a mézé 175.
A méz tehát nem csak édesebb a cukornál, de zamatanyagai különböző összetétele miatt változatos ízeket biztosít. Jóval egészségesebb is, természetesen édes, többféle cukorból áll (5-6 féle) melyek egyszerűen és könnyen felszívódnak, valamint számtalan hasznos anyag van benne, mint pl. szerves savak, vitaminok, enzimek, illóolajok, ásványi anyagok, stb..
-A méz fogszuvasodást okoz.

Kutatások igazolják, hogy a méz fertőtlenítő anyagai gátolják a fogszuvasodást.
Azonban ez nem azt jelenti, hogy a mézet fogyasztóknak nincs szükségük fogmosásra, szájápolásra. Hiszen egyéb ételek lepedéket képeznek a fogakon, melyben baktériumok, enzimek, erjedő ételmaradékok vannak. A lepedék kikezdi a fogzománcot, ha nem távolítjuk el azt.
|