Jó étvágyat kívánunk az elkészített ételekhez!
Sütemények, édességek
Mézes-almás muffin
Hozzávalók 4 főre
-
15 dkg finomliszt
-
10 dkg darált dió
-
1 kk sütőpor
-
1 kk szódabikarbóna
-
reszelt citromhéj
-
1 alma
-
15 dkg cukor
-
3 ek tej
-
1 tojás
-
2 ek méz
-
1 pohár kefír (1,75 -ös)
Elkészítés
-
A lisztet, a sütőport, a szódabikarbonát, a darált diót egy edényben jól összekeverjük.
-
Egy másik edényben a cukrot, a tojást, a tejet, a kefirt és a mézet egy fakanállal elkeverjük.
-
Ehhez hozzáadjuk az első pontban leírt lisztes keveréket, valamint a reszelt almát és a reszelt citromhéjat.
-
Fakanállal elkeverjük.
-
A 12-es muffinformát papírkapszlikkal kibéleljük és beleadagoljuk a tésztát.
-
Légkeveréses (175 fokra előmelegített) sütőben 20-25 perc alatt barnára sütjük.
Mézes krémes
Hozzávalók 12 főre
mézes lapokhoz
-
45 dkg liszt
-
15 dkg porcukor
-
1 késhegynyi szódabikarbóna
-
3 ek olvasztott zsír
-
4 ek olvasztott méz
-
1 egész tojás (villával felverve)
-
4 ek tej
töltelékhez
-
1/2 l tej
-
10 dkg búzadara
-
25 dkg Rama
-
20 dkg porcukor
-
2 cs. vaníliás cukor
-
1 tojássárga
-
20 dkg sárgabarack lekvár
csokoládémázhoz
-
20 dkg étcsokoládé
-
20 dkg vaj
Elkészítés
A tészta készítése:
-
A mézes lapokhoz valókat félkemény tésztává gyúrjuk. Ha még kíván tejet, aprénként lehet bele picit tenni.
-
A tésztát rúd formára sodorjuk és négyfelé osztjuk. Mindegyik tésztacipót nagyon lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egyesével megsütjük maragrinnal vékonyan megkent tepsi hátoldalán 200 fokra előmelegített sütőben. (Sötét zsemleszínűre kell sütni, vigyázzunk, nagyon gyorsan sül, kb. 6 perc/ lappal számoljunk. Azért jó a tepsi hátulján készíteni, mert könnyen le lehet róla csúsztatni.)
Töltelék készítése:
-
A tejet felforraljuk és a lassan beleöntjük a grízt, ha megfőtt, keverve kihűtjük. Amikor langyos, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral és tojássárgával habosra kevert margarint.
Összeállítás:
-
A tölteléket kettéosztjuk, az első lapra rákenjük a fele tölteléket, a második lapot rátesszük és megkenjük a lekvárral.
-
Erre jön a harmadik lap, amire rásimítjuk a krém másik felét, a negyedik lappal borítjuk, amit pedig csokimázzal vonunk be. (A csokoládémázhoz a darabokra tört csokit gőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a vajat.)
Mézes -zabpelyhes keksz
Hozzávalók 10 főre
-
20 dkg zabpehely
-
10 dkg teljes kiőrlésű liszt (rozs, búza)
-
fél tk szódabikarbóna
-
1 tk fahéj
-
1 tojás
-
5 ek méz
-
10 dkg Rama
-
1 marék durvára darált dió (opcionális)
Elkészítés
-
Elsőként elkeverjük a száraz alapanyagokat, hogy a szódabikarbóna megfelelően eloszoljon. (Én egy marék dióval még megtoldottam az eredeti receptet.)
-
Ezután hozzáadjuk a nedves alapanyagokat. Érdemes a vajat először mikróban vagy fűtőtesten megmelegíteni. Ezeket egy darabig kevergetjük, majd amikor darabossá válik a tészta, elkezdhetjük gyúrni.
-
Amikor végleg összeállt, ízlés szerinti méretű halmokat gömbölyítünk, majd kilapítva sütőpapírral kibélelt tálcára rakjuk őket.
-
Hamar megsül (25-30 perc vagy hamarabb). Kb 40 keksz lesz belőle.
Kókuszos kocka tej-tojás mentesen
Hozzávalók 4 főre
-
30 dkg liszt
-
20 dkg cukor
-
1 tk kukoricakeményítő
-
1 cs sütőpor
-
5 dkg Liga margarin
-
2-3 ek méz
-
2 dl növényi tej (zab, rizs, szója, köles, stb.)
Csokimázhoz:
-
25 dkg kocka margarin (pálmazsírral is helyettesíthető)
-
5 dkg kakaópor
Elkészítés
-
A cukrot a margarinnal simára keverjük.
-
Hozzáadjuk a sütőport, a kukoricakeményítőt és a mézet.
-
Alaposan kidolgozzuk, majd fokozatosan beledolgozzuk a masszába a lisztet és a növényi tejet.
-
Zsírozott-lisztezett, közepes nagyságú tepsiben megsütjük a tésztát.
-
Kihűtjük és 3x5 cm-es darabokra vágjuk.
Máz elkészítése:
-
A margarint, kakaóport, rumaromát és a növényi tejet egy mélyebb fém keverőtálban felmelegítjük. Ügyeljünk rá, hogy ne forrjon!
-
A kész mázba a feldarabolt tésztát egyenként belemártjuk, de nem áztatjuk.
-
Kicsit lecsepegtetjük és - az előzőleg egy mélytányérra borított - kókuszreszelékben megforgatjuk.Tehetjük arra a tálcára amelyen szervírozni fogjuk.
|